Svelnosbreen og Galdhøpiggen 5.-7.7.02

Fredag 5.7
Ankomst Visdalen kl. 21.00

Dette var helga da "Fjellenes år" skulle markeres rundt omkring i landet. En helgetur i Visdalen burde være på sin plass denne helga. Vi slo opp telt cirka en kilometer fra Spiterstulen.

Lørdag 6.7
Avreise Visdalen kl. 10.40
Ankomst Svellnosbreen kl. 12.15
Ankomst Svellnose kl. 18.00 - 2272m
Ankomst Keilhaus topp kl. 18.20 - 2355m
Ankomst Galdhøpiggen kl. 18.45 - 2469m
Avreise Galdhøpiggen kl. 19.35
Ankomst Visdalen kl. 21.30
Vær: Skiftene skydekke, snø av og til

Etter en del regn om natten var det oppholdsvær da vi kom oss ut av teltet. Vi hadde bestemt oss for å krysse Svellnosbreen og gå opp på Galdøpiggen.

Anniken, meg og Camille

Etter en del høydemetere var vi ved innsteget til breen. Svellnosbreen er som kjent meget oppsprukket og man kan finne fine huler og ganger der. Selv om det var tidlig på året var det ganske store områder med blåis.

Camille, Anniken, Arnstein, Thomas og Anne Kristine. Fotograf: Jon Olaf.

Vi hadde ikke gått lenge før vi måtte begynne å sette mellomforankringer. Ingen tvil om at dette brefallet ikke er av de letteste å krysse. Vi måtte stadig endre kurs da sprekkene ble alt for dype. I overgangen mellom blåis og snødekt bre så vi oss nødt til å lage en standplass for å være på den sikre siden. Thomas ble sendt over for å teste om den lange snøbrua virkelig holdt. Det gjorde den! Været på breen hadde variert mellom solskinn, tåke og snøbyger.

Taulag i blåisen.

Ulent terreng!

Vi kom til slutt på fast fjell rett under Svellnose. Vi hadde da brukt fire timer på å krysse breen. 

Etter en matbit tok vi fatt på ryggen opp mot Galdhøpiggen. Her tok vi med oss 2000-metertoppene Svellnose og Keilhaus topp. Det hadde vært stor trafikk på Galdhøpiggen den dagen. Nå var de fleste på vei ned igjen. Mange hadde det tydelig moro da det de skled ned bakkene på rumpa. Det hadde kommet 15 centimeter nysnø som gjorde det temmelig vinterlig.

Thomas og Jon Olaf på vei opp mot Galdøpiggen.

På Galdhøpiggen var hytta åpen. Vi avla et besøk mens vi ventet på at tåka skulle lette. Heldighvis fikk vi noen minutter med utsikt. Dette er andre gang jeg har besøkt denne toppen i tåke.

Snøen lå helt ned mot 1800-1900 meter. Dette gjorde nedstigningen lettere og mer behagelig. Klokka halv ti var vi tilbake til teltene. Da var det bare å fyre opp grillene og kle på seg. Termometeret viste fire grader!

Søndag 7.7
Avreise hjem

Tilbake til toppen